top of page
acildurum.png
Acil Durumlara Hazırlıklı Olun

  18.12.2013 tarih ve 28855 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Afet ve Acil Durum Müdahale Yönetim Hizmetleri YönetmeliÄŸinde yapılan tanıma göre acil durum, toplumun tamamının veya belli kesimlerinin normal hayat ve faaliyetlerini durduran veya kesintiye uÄŸratan ve acil müdahaleyi gerektiren olayları ve bu olayların oluÅŸturduÄŸu kriz halini ifade etmektedir. Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD) Açıklamalı Afet Yönetimi Terimleri SözlüÄŸüne göre acil durum, büyük fakat genellikle yerel imkânlarla baÅŸ edilebilen çapta, ivedilik gerektiren tüm durum ve hâller olarak tanımlanmıştır. 19.12.2007 tarih ve 26735 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ise acil durumu “afet olarak deÄŸerlendirilen olaylar ile dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal, kasıt ve çeÅŸitli sebeplerle meydana getirilen olayların yol açtığı haller” olarak tanımlamaktadır.

  Ä°ÅŸyerlerinde Acil Durumlar Hakkında YönetmeliÄŸe göre ise acil durum, iÅŸyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doÄŸal afet gibi acil müdahale, mücadele, ilkyardım veya tahliye gerektiren olaylardır.

Ä°ÅŸyerlerinde oluÅŸan acil durumlar beklenmedik olaylar olduÄŸu için vereceÄŸi zarar çeÅŸitli ÅŸekillerde olabilmektedir. Çalışanlara, müÅŸterilere, iÅŸyerine gelen ziyaretçilere gelebilecek can tehditleri olabileceÄŸi gibi üretimin durması, fiziksel ve çevresel zarar gibi durumlara yol açarak farklı olumsuzluklar da meydana getirebilmektedir. Acil durumlarla mücadelede en etkili yol, acil durum meydana gelmeden önce alınacak tedbirlerle hazırlıklı olmaktır. Ä°ÅŸyeri için muhtemel acil durumlar ile söz konusu acil durumlar için önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri belirlemek, oluÅŸabilecek acil durumlar için talimat ve prosedürler geliÅŸtirmek, acil durum meydana geldikten sonra güvenli tahliyeyi saÄŸlamak için çalışmalar yapmak gerekmektedir.

  AFAD’ın belirlediÄŸi acil durumlar, kurumun görevi ve ilgi alanı gereÄŸi daha çok doÄŸal afetler üzerinde yoÄŸunlaÅŸmıştır. Endüstriyel manada kamu kurumları da dâhil olmak üzere Ä°SG açısından ele alındığında ise acil durumlar ÅŸu ÅŸekilde sıralanabilir:

  • Yangın,

  • Patlama,

  • Tehlikeli kimyasal madde yayılımı,

  • DoÄŸal afetler,

  • Ä°lkyardım ve tahliye gerektirecek olay ve kazalar,

  • Gıda zehirlenmesi,

  • Sabotaj.

  Yapılan iÅŸin niteliÄŸine baÄŸlı olarak özel acil durumlar da plana dâhil edilmelidir. Ä°ÅŸyerlerinde meydana gelebilecek acil durumlar; yapılan iÅŸin niteliÄŸi, kullanılan malzemeler, iÅŸyerlerindeki risk faktörleri, iÅŸyerinin konumu, faaliyet gösterdiÄŸi alandaki önem derecesi gibi çeÅŸitli etmenlere göre farklılıklar arz etmektedir.

https://www.ailevecalisma.gov.tr

4-Preventive-Measures-to-Keep-Workplace-
acil durum afad.png
tatbikat.jpg
bottom of page